Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δημιουργήθηκε το 1978, με πολύ μεράκι από τους χωριανούς, με σκοπό την αναβίωση και διατήρηση της λαογραφίας και της παράδοσης του τόπου. Πήρε το όνομά του από μια ιστορία του χώριού το 1782.

Ο Μέρμηγκας ήταν ένα φτωχό παιδί που αγαπούσε μια από τις κοπέλες του Κοντεστράτση. Τον αγαπούσε και αυτή, δεν του την δίνανε όμως γιατί ήτανε φτωχός. Αποφασίζει λοιπόν να ξενιτευτεί. Φεύγει για την Βλαχιά, για να γίνει ισάξιος του Κοντεστράτση...Μια από τις πρώτες εκδηλώσεις του συλλόγου αφορούσε την επαναφορά του εθίμου της Μάσκαρας το 1978 στην περίοδο του καρναβαλιού, η οποία είχε σταματήσει να διοργανώνεται από το 1956, συνέπεια της έντονης μετανάστευσεις του πληθυσμού ιδιαίτερα μετά τον καταστροφικό για την Κεφαλονιά σεισμό του 1953.
Οργανώθηκε χορευτικό συγκρότημα, και έκτοτε εώς πρόσφατα επανήλθε το έθιμο της Μασκαράτας. Η διατήρηση της πλούσιας καλλιτεχνικοχορευτικής παράδοσης του τόπου αποτελεί εώς σήμερα μια από τις πλέον σημαντικές δραστηριότητες του συλλόγου.

 


Παρότι προέρχεται από ένα σχετικά μικρό χωριό με λίγους κατοίκους ο σύλλογος διατηρεί τρία χορευτικά συγκροτήματα, ένα παιδικό, ένα εφηβικό και ένα ενηλίκων με σύνολο περίπου πενήντα ερασιτέχνες χορευτές.

Η εκμάθηση τοπικών και άλλων παραδοσιακών χορών γίνεται σε τακτική βάση και παράλληλα κατά την διάρκεια διαφόρων εκδηλώσεων εντός και εκτός νομού παρουσιάζεται η δουλειά των συγκροτημάτων.

Η αναβίωση του μύθου του Μέρμηγκα, γεγονός που κατέγραψε στην εκπομπή του ο Νέστορας Μάτσας το 1979, αλλά και η διοργάνωση των άλλων εκδηλώσεων ( τη δευτέρα του Πασχα, το Κεφαλονίτικο Γλέντι ) αποτέλεσαν ένα ακόμα τομέα δραστηριοποίησης του Συλλόγου του Μέρμηγκα.

Η οργάνωση εργαστηρίου εκμάθησης μουσικών οργάνων των παιδιών του χωριού, ο εξωραισμός των κοινοτικών χώρων, η έκδοση εφημερίδας, η αλληλεγγύη προς τους κατοίκους του οικισμού που είχαν ανάγκη όπως και η προώθηση της δημιουργίας πολιτιστικού κέντρου με σκοπό την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι μερικές ακόμα από τις δραστηριότητες του συλλόγου.

Το πιο σημαντικό όμως που πρέπει να αναφέρουμε είναι ο ρόλος που έχει παίξει ο σύλλογος στην συνοχή και ενότητα του χωριού. Το μεράκι και η αγάπη για τον τόπο, για τα Φραγκάτα έχει μεταφερθεί μέσω του συλλόγου απο γενιά σε γενιά.