ΤΑ ΦΡΑΓΚΑΤΑ

Ένα από τα μεγαλύτερα χώριά της κοινότητας Ομαλών με περίπου 400 κατοίκους. Μια από τις βασικές περιοχές καλλιέργειας της αμπέλου στο νησί, ενταγμένη στην ορεινή ζώνη της Ρομπόλας. Η καλλιέργεια της Ρομπόλας μεταφέρθηκε με περίσσια αγάπη και σεβασμό από γενιά σε γενιά. Η Ρομπόλα, το σταφύλι που που απαιτεί πετρώδη γη, δροσιά, ήλιο και πολή φροντίδα για να καρπίσει.

Πόπου, Λακοματιά, Άγιος Παρθένιος, Κοζανίτης, Καρβουνόλακος, Μαυροδάσος, Κουλούμι, Αγραπιδιά, Σταυρός, Φουρνάκι, Περάματα, Βαγιονάκι, Κοκινοπύλια, Αγία Μαρίνα, Τσουκαλάτα, Μηλιές, Χαλικιάς, Άγιος Ηλίας και Κορωνάτο, είναι μερικές από τις πλαγιές που παράγουν το εξαιρετικό σταφύλι της Ρομπόλας.

 


Η καλλιέργεια του αμπελιού και το κρασί είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία, την λαογραφία και την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Υπάρχουν ελάχιστες οικογένειες στα Φραγκάτα που δεν ασχολούνται με το αμπέλι. Σχεδόν όλοι βάζουν δικό τους κρασί.

Όπως γράφει και ο Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος ( ΟΙΝΟΣ, Διάττων, 1988 ) από τα πανάρχαια χρόνια δεν λογίζεται Κεφαλονίτικο τραπέζι χαράς ή λύπης, αλλά ακόμη και καθημερινής διατροφής χωρίς την κανάτα γεμάτη από αγνό κρασί. Στον κάμπο ή στο αλώνι τη θέση της κανάτας έχει πάρει το φλασκί, η κούφια κολοκύθα.